Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

08 March 2006

Sakala, Estonie

Prantsuse noormehed sõidavad aastaga läbi Euroopa

 

 (article de presse estonien)

05.11.2005 00:01

Kristiina Vaarik, reporter

Prantslased Michel Pierpaoli ja Yves Mouillet alustavad detsembris autoga reisi läbi 20 riigi ning tuleval sügisel võib neid Viljandiski kohata.

Brüsselis noortele ajakirjanikele projekti «Unistus Euroopast» tutvustanud 25-aastane Michel ja 24-aastane Yves rääkisid oma mõtetest sellise entusiasmiga, et ei jäänud mingit kahtlust: neile on see ettevõtmine väga oluline. 13 kuud kestev reis peaks pakkuma avastusi nii neile endile kui neis riikides elavatele noortele. «Oleme aru saanud, et koolis ja mujal ei pakuta haridust, mis aitaks inimestel tunda end Euroopa kodanikuna,» lausus Michel.

Sai alguse koolidest

Kõigepealt käisid noormehed Prantsusmaa koolides ja kõnelesid õpilastele kodanikutundest ning sellest, et Euroopas elab kõrvuti palju rahvusi, kellel on omad kombed ja maailmanägemus. «Kui küsisin koolilastelt, kuhu nad tahaksid reisima minna, tõid nad välja need riigid, mille keelt nad õpivad, või mõne sooja kliimaga ja neile tuttava maa,» ütles Michel.

Yves’i sõnul tahavad nad tekitada debati Euroopa rahvustest, et murda klišeesid ja leida nii erinevusi kui sarnasusi, sest need mõlemad on põnevad. «Meie idee on ühineda mitmekesisuses,» ütles ta. «Stereotüüpidest tuleks üle saada ja näha nende taga inimest.» Prantsuse noored kalduvad poiste sõnul stampidesse. Mõtlemine muutub pärast vahetusõpilaseks või -üliõpilaseks olemist või muul põhjusel välismaal käimist. Prantslased kasutavad silmaringi laiendamiseks Euroopa noorte vabatahtlike programmi ja Erasmuse fondi, mis Eestiski tudengitele stipendiumi pakub. Pariisis Sorbonne’i ülikoolis õppiv Michel ja Nancy II ülikoolis tudeeriv Yves tulid matkamõttele kolm aastat tagasi. «Siis tekkiski tunne, et peale maailma vaatamise tahame endast midagi anda ja nähtut teistega jagada,» rääkis Michel. «Me mõlemad usume demokraatiasse, inimõigustesse ja Euroopasse. Euroopa Liit on väljakutse ja katse moodustada multikultuurne ühiskond.» Oma projektile on nad toetust saanud mitmest noorteprogrammist ja fondist, mille olid leidnud interneti kaudu. Reis algab Tšehhist. Selle sisse jääb kümme uut Euroopa Liidu liikmesriiki ning kümme Kesk- ja Ida-Euroopa riiki, sealhulgas Türgi ja Venemaa.

Vaesus ei hirmuta

«Valisime sellised kohad, kus prantslased pole harjunud käima, ning meid ei hirmuta, kui riik on vaene,» ütles Michel.

Michel oli Euroopa vabatahtliku teenistuse kaudu pool aastat Poolas Katowices ja nägi, kui alaväärsena sealsed inimesed end tundsid. «Minult küsiti sageli, miks mina, prantslane, sinna läksin. Samamoodi küsivad prantslased, miks ma tahan Poola minna.» Yves on samuti välismaal elanud. Erasmuse stipendiumiga oli ta pool aastat Hispaanias ja sama palju aega Saksamaal Leipzigis, kus õpetas Prantsuse Instituudis oma emakeelt.

Unistused peab ellu viima

Noormees on kuulnud arvamust, et Ida-Euroopa riikidesse pole mõtet minna, sest seal on igav. Ta tunnistas, et sõbrad ja lähedased kardavad veidi nende pärast. «Selliseks ettevõtmiseks peab olema hulljulgust ja entusiasmi, kuid me tahame seda proovida!» Michel lisas, et vanemad inimesed kõnelevad tihti oma unistustest ja kahetsevad, et neid ellu ei viinud. «Kui sa tõesti midagi tahad, tuleb seda teha, isegi kui on palju takistusi,» sõnas Yves.

Noormeestel on juba palju tuttavaid riikides, kuhu nad minna plaanivad. «Loodame eest leida sõbralikkust ja külalislahkust,» lausus Yves. «Veedame igas riigis vaid kaks kuni neli nädalat. See pole pikk aeg, kuid me püüame suhelda võimalikult paljude inimestega.»

The comments are closed.