Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

10 March 2006

SME, Bratislava, Slovaquie

Dvaja Francúzi cestujú naprieč Európou

Michelle a Yves v popredí, obklopení študentami francúzskej sekcie gymnázia Metodova. FOTO SME - PAVOL FUNTÁL

 

Študentom francúzskej sekcie Gymnázia Metodova spestrili pred pár dňami vyučovanie dvaja mladí Francúzi. Yves a Michelle sa v rámci svojho nevšedného projektu zastavili aj na Slovensku. V prerobenej dodávke, ktorá im slúži ako dočasný domov, cestujú po dvadsiatich európskych krajinách. Za trinásť mesiacov by mali prejsť viac ako päťdesiattisíc kilometrov a navštíviť množstvo európskych škôl.

Yves s Michellom sa poznajú už od univerzitných čias, ale taký dlhý čas spolu ešte netrávili. "Keď ste s niekým nonstop, nemôžete sa správať prirodzene. Treba ustúpiť, robiť kompromisy, ale predovšetkým byť tolerantný," opisujú život v občas až bojových podmienkach. "Našim najväčším nepriateľom je zima. V aute máme kúrenie, ale občas je to veľmi ťažké," hovorí Yves.

"Obaja sme po škole nemali čo robiť, boli sme dosť rozčarovaní zo života. A preto sme sa jedného dňa rozhodli niečo vymyslieť. Podarilo sa nám zostaviť projekt, na ktorý sme získali grant niekoľko desiatok tisíc EUR. A teraz zisťujeme, čo v súčasnosti znamená byť Európanom. Chceme ukázať, že je dôležité nenechať vlastnú zodpovednosť druhým. Stačí iba prejaviť trochu zvedavosti, nedať so sebou manipulovať a naučiť sa byť slobodný. Naša cesta je vlastne dialóg s mladými ľuďmi, v ktorom im chceme dokázať, že existujú rôzne riešenia," vysvetľuje.

"Vysvetľujeme mladým, čo to znamená byť aktívnym obyvateľom. Mladý človek môže na miestnej úrovni urobiť veľa. Nemá síce veľkú moc, ale môže sa aktívne zapájať do života okolo seba. Založiť tanečnú skupi-

nu, napísať o svojej štvrti, jednoducho sa zaujímať o okolie. Našim cieľom nie je dokázať, že Európa je dokonalá, ale možno práve takto nájdeme riešenie, aby sa každý z nás cítil lepšie a zachoval si svoju vlastnú identitu. Každý z nás má moc, aj keď malú," vysvetľuje Yves.

"Napríklad Poliaci ukázali množstvo frustrácie. Nechápavo sa nás pýtali, prečo sme sa vybrali práve do takej chudobnej krajiny ako je tá ich. V Čechách sme zas objavili viac pesimizmu ako na Slovensku. Slovenskí študenti povedali, že síce nie sú hrdí na to, že sú Slovákmi, ale že sú spokojní. Hovorili s nami veľmi otvorene a úprimne," porovnáva Yves.

Po Slovensku ich čaká návšteva Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Srbska, Rumunsko či Turecka. Rusko zo svojich plánov vynechávajú a trinásťmesačné turné zakončia o rok návratom do Poľska.

Výsledkom tohoto zaujímavého projektu by mal byť akýsi manuál pre pedagógov, film a výstava fotografií. Yves s Michelle si tiež poctivo vedú internetový denník a v budúcnosti by si chceli udržať aktívny kontakt so všetkými školami, ktoré na cestách spoznajú. "Chceme spoznať iné krajiny, kultúry, ľudí, prežiť dobrodružstvo a vybočiť z vychodených cestičiek. Chceme spoznať svoje hranice a cez ostatných ľudí spoznať aj samých seba," dodáva Yves, ktorý sa po európskom výlete chystá do Číny, a preto vo voľnom čase študuje učebnicu čínskej gramatiky.

MARÍNA DOBOŠOVÁ

Webstránka internetového blogu: http://reve-europe.blogspirit.com

[27. 1. 2006]

Comments

Salut Yves!
ça va? ça se passe bien ton voyage pas trop froid?
Les photos sont chouettes par contre j'ai oublié mon dico j'ai pas pu lire le texte, j' demanderai a ton frère quand je retournerai à Nancy :-)
A plus
Nico

Posted by: Nicolas | 13 March 2006

The comments are closed.