17 May 2006
Rêve d'Europe en Roumain
Vis european
Realizam un proiect de calatorie care îsi propune îmbinarea a trei pasiuni: cea de a calatori; descoperirea alteritatii, a logicilor culturale ce forjeaza identitatea, a diverselor sisteme de învatamant; în fine, pasiunea pentru constructia europeana.
În urma cu mai mult de treizeci de ani, Denis de Rougemont scria într-un studiu pregatit în colaborare cu Asociatia europeana a profesorilor si redactat la cererea Centrului cultural european din Geneva: «Pentru a functiona cu adevarat, un regim democratic necesita sa fie înteles de majoritatea locuitorilor tarii respective. Iata de ce învatamantul public obligatoriu s-a nascut în acelasi timp cu democratiile noastre. (…) Unificarea Europei presupune, de fapt, aceleasi exigente ca si democratia : acesta unificare trebuie sa fie dorita si inteleasa de majoritatea locuitorilor Europei. (…) Devine asadar imperativa promovarea unui civism european »
Aceste rânduri ale lui Denis de Rougemont reflecta limpede ceea ce încercam sa realizam pe durata unui an: promovarea unui spirit civic european. În acest sens, suntem animati de o viziune globala asupra constructiei identitare si a inserarii ei intr-un proiect politic. În opinia noastra, lumea actuala necesita o abordare complexa si multiculturala a identitatii, o abordare în armonie cu proiectul european. Cetatenia europeana este, în esenta, o cetatenie multiculturala însa este necesar ca fiecare sa aiba posibilitatea de a o trai astfel. Consideram ca un asemenea tip de perceptie nu poate fi atins fara a ne confrunta noi însine cu necunoscutul, atât intelectual cat si fizic. Prin calatoria noastra, suntem consecventi unei logici initiate acum câtiva ani, aceea de a descoperi alteritatea si, deci, în acelasi timp, pe noi insine, pentru a fi apoi capabili de a explica unei clase principiile «complexitatii» si ale logicilor de constructie identitara. Acest tip de învatamant devine crucial într-o Uniune Europeana care nu reuseste înca sa decanteze o imagine clara a identitatii sale. Identitatea aceasta nu poate fi decât complexa si multiculturala, depâsind, asadar, procesele nationale de forjare a identitatii, fara însa a le discredita sau nega. Însa nu este mai putin adevarat ca exista un decalaj profund între ceea ce implica cetatenia europeana si modul in care popoarele europene o percep. Rezultatul referendumul organizat în Franta pentru validarea Constitutiei europene ne-a aratat, înca o data, cât de predominant ramane cadrul national în modul de gândire al cetateanului. Nimeni nu este înca în masura sa defineasca pe termen lung care vor fi consecintele respingerii Constitutiei de catre poporul francez si olandez, însa este incontestabil ca Uniunea Europeana traverseaza o criza majora si de durata. Ori noi suntem convinsi de faptul ca cetatenia europeana poarta în sine valorile si logica unei cetatenii mondiale. Proiectul european este, asadar, un vector sigur de modernitate pentru Europa si lumea intraga, necesitând tocmai de aceea o transmitere optimala a modurilor în care aventura europeana poate fi înteleasa si traita. Rolul profesorului este, în acest sens, major. Pentru a-si indeplini bine rolul, este necesar ca el insusi sa adopte o «gândire complexa»[1] si interculturala, în special prin prisma cunoasterii de limbi straine si a experientelor acumulate in diverse tari.
Este vorba, în consecinta, de a reusi sa ne întelegem mai profund propria cultura, propria identitate, îmbogatind-o prin aporturile altor culturi, si anume, în contextul periplului nostru, cu aportul altor culturi europene. Identitatea tine, fireste, de o dimensiune teoretica, abstracta, însa, înainte de toate, ea tine de o dimensiune sensibila, direct perceptibila. Pentru a putea fi înteleasa si asimilata, o identitate trebuie sa fie traita si, abia apoi, explicata. Iata de ce punem accentul de fiecare data pe utilizarea programelor europene pro-mobilitate de tip Erasmus, Serviciul voluntar european sau Leonardo da Vinci si care permit tocmai realizarea acestei dimensiuni sensibile, necesare, a experientei europene. În ceea ce priveste propriul nostru periplu european, acesta ne permite sa prezentam în cunostinta de cauza logicile ce sustin «cultura europeana», «identitatea europeana».
Dispunând de o experienta prealabila pentru a monta un asemenea proiect (confer CV), calatoria ne va permite sa perfectionam interventiile noastre in scoli. Temele abordate sunt identitatea, logicile multiculturale, democratia, Uniunea europeana si cetatenia activa (detalii suplimentare sunt disponibile în dosarul de proiect, disponibil pe Internet la adresa: http://reve-europe.blogspirit.com).
Proiectul este sponsorizat si sustinut de Consiliul Europei în cadrul programului «2005, anul european al cetateniei prin educatie»).
Pâna în prezent, am realizat zeci de interventii în Franta, 9 în Republica Ceha, 14 în Slovacia si 13 în Ungaria.
Iata, deci, scopul calatoriei noastre: conjugarea teoriei cu practica, predarea «complexitatii» si a logicilor multiculturale, experimentate zi de zi pe durata calatoriei, transmiterea a ceea ce înseamna identitatea europeana prin prisma eforturilor pe care le facem noi însine de a ne apropia cât se poate de mult de ceea ce am putea numi un european.
Cei doi protagonisti ai calatoriei:
MOUILLET Yves, 24 de ani, cu o dubla nationalitate franceza (din parte tatalui) si poloneza (din partea mamei) a absolvit un Master european specializat în predarea francezei non-francofonilor. Yves a efectuat numeroase sejururi în strainatate, printre care 6 luni in Spania, ca student Erasmus si lector la Universitatea Ciudad-Real. Ulterior, a petecut 6 luni in Germania în calitate de profesor la Institutul francez din Leipzig[2]. Anul trecut, Yves preda franceza la Universitatea Nancy 2. Ocupa totodata functia de presedinte al Tinerilor europenei din Nancy si se ocupa de programul «Europa la scoala». Yves vorbeste fluent poloneza, germana, spaniola si engleza.
PIERPAOLI, Michel, 25 de ani, de nationalitate franceza, termina anul acesta un Master de «Studii europene», la Sorbona. De formatie umanista, Michel este familiarizat cu Germania dat fiind o serie de experiente profesionale în Frankfurt. Anul trecut, a petrecut 6 luni in Polonia, la Katowice, în cadrul Serviciului Voluntar European. Cu aceasta ocazie, a lucrat la centrul regional european de informare a tineretului si a realizat numeroase interventii despre Europa în institutii de invatamant poloneze. Anul acesta, Michel este responsabil de misiune în cadrul proiectului Tinerilor europeni Franta intitulat «Europa la scoala», proiect sustinut de Ministerul educatiei nationale (Franta) si de Consiliul Europei. Michel vorbeste fluent engleza si detine un bun nivel de germana si poloneza.
Itinerariu si tari traversate:
Tarile parcurse vor fi, în prima faza, patru dintre noile membre ale Uniunii europene: Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Slovenia (Malta va fi evitata din cauza dificultatii de acces, inclusiv financiare). Vor urma Croatia, Bosnia-Hertegovina, Albania, Macedonia si Serbia-Muntenegru. La Nord de Serbia-Muntenegru, vom traversa cele doua tari ce vor adera la Uniune in 2007: Romania si Bulgaria. Între cele doua tari, vom vizita Moldova. Apoi, Turcia ce figureaza în centrul dezbaterilor actuale despre identitatea europeana si frontierele Uniunii europene. Ne vom continua calatoria în Ucraina (Bielorusia fiind ocolita datorita regimului politic ce presupune riscuri de arest pentru noi si imposibilitatea de a ne desfasura activitatea în institutiile de învatamant; în ceea ce priveste Rusia – timpul limitat nu ne va permite sa o parcurgem.) În sfarsit, vom încheia cu cele trei tari balte, Estonia, Letonia si Lituania si, ultim obiectiv al calatoriei, Polonia careia îi vom dedica ceva mai mult timp.
Durata calatoriei:
Intentionam sa parcurgem cele 21 de tari in 9 luni. Spatiul geografic parcurs, desi important, a fost limitat la cele 20 de tari pentru a ne permite sa petrecem cel putin 15 zile în tarile mai mici (Slovenia, Estonia etc.) si pâna la 1 luna în tarile de talie mai mare (Polonia, Turcia etc.)
Mijloc de transport:
Pentru a dispune de suficienta libertate de miscare, calatoria va fi efectuata la bordul unei camionete de dimensiuni mari (o Ford Transit FT 190, complet amenajata), care va îndeplini rolul de camping-car (dormitor, «birou», spatiu de stocaj pentru bagaje si alimente etc.) Vom beneficia, de asemeni, de doua biciclete. Pentru detalii, puteti consulta site-ul blog, la rubrica Galeria Foto «Amenajarea camionetei» (http://reve-europe.blogspirit.com)
Buget:
Proiectul dispune de un buget total de aproximativ 26500 euros. Sponsorii nostri sunt Comisia europeana («Programul pentru Tineret»), Ministerul Afacerilor europene, Ministerul Tineretului, Sportului si al Vietii asociative (Laureati «Défi jeune» - Challenge tanar - din Lorena), asociatiile Tinerilor europeni Franta, si Miscarea Europeana Franta, orasul Nancy si banca Crédit Mutuel (Premiul doi pentru regiunea Ile-de-France la concursul «Les jeunes qui osent» - Tinerii care îndraznesc.)
Traduction: Mihaela LAFFONT
[1] Studiile lui Edgar Morin în domeniu sunt revelatoare.
[2] Nu citam decât sejururile mai lungi, consacrate unei experiente profesionale.
15:25 Posted in OUR PROJECT in 5 languages | Permalink | Comments (5)
Comments
Salut les gars!
Votre project est super! Je suis un moldav qui travail actualement a Bruxelles et je suis aussi l'auteur de EuroBlog (www.popovici.us) qui a le but d'informer les moldaves de l'information europeene concernant la Moldavie et l'Europe de l'est (je vais poster votre mesaj sur mon blog car il est lu par different agence de prese en Moldavie). Avant partir pour mes etudes aux US, j'etais le president d'une association de jeunesse et donc j'ai des contacts interesants en Moldavie pour votre project. Bon chance et bon courage. N'hesitez pas de me contacter si vous avez besoin de renseignement ou d'aide avec votre voyage en Moldavie. Vous pouvez me contacter a val@popovici.us et je peux vous donner de contacts la bas.
PS Il y a aussi l'association Moldavie (www.moldavie.fr) a Paris qui a beaucoup d'informations interesantes sur le pays.
Posted by: Val | 18 May 2006
Salut Valeriu,
Ma bucur ca ai descoperit proiectul baietilor, care sper ca va fi un bun exemplu si pentru alte initiative!
Pe Michel il cunosc, suntem colegi de facultate si desigur ca m-a bucurat mult includerea Moldovei in lista tarilor pe care le va traversa; i-am transmis si eu citeva contacte, dar cred ca inititiva merita sa fie pe larg cunoscuta publicului din Md.
Posted by: Vio | 01 June 2006
Viorel,
Eu am publicat info despre acest proiect pe blogul meu care este vizitat de jurnalisti din MD asa ca daca ei o sa decida ca noutatea e news worthy atunci cred ca o sa ia foc. Eu o sa incerc sa le imping noutatea aceasta oricum...
Cele bune.
v
Posted by: Val | 01 June 2006
BRAVO pentru EuroBlog!
Faptul ca esti la Bruxelles e un avantaj in colectarea, selectarea si credibilitatea informatiilor?
Stii ceva despre studentii din MD la studii in Belgia? La Paris a fost creata Asociatia studentilor din Moldova in Franta (AEMF) care activeaza de citeva luni...
Succes
Violeta
Posted by: Vio | 04 June 2006
BRAVO pentru EuroBlog!
Faptul ca esti la Bruxelles e un avantaj in colectarea, selectarea si credibilitatea informatiilor?
Stii ceva despre studentii din MD la studii in Belgia? La Paris a fost creata Asociatia studentilor din Moldova in Franta (AEMF) care activeaza de citeva luni...
Succes
Violeta
Posted by: Vio | 04 June 2006
The comments are closed.